Køb billetter

SKANDERBORG HÅNDBOLD

– hele kommunens FYRTÅRN!

«« »»

ET nederlag fra katastrofen

Webredaktør, udgivet d. 15. april, 2014

Sjælland 1Dagens opgør mod Nordsjælland kan ende ud i en større katastrofe for dansk håndbold og håndbold på sjælland i særdeleshed. Taber Nordsjælland i Morten Børup Hallen er det definitivt at der ikke er et eneste hold på Sjælland i den danske herre liga i sæsonen 2014/2015, hvilket må være første gang i historien.

TMS Ringsted rykkede direkte ud med ligaens yngste hold, og er altså at finde i den næstbedste række i den kommende sæson. Nordsjælland rykkede ud i sidste sæson, men blev tilbudt en plads i ligaen da Viborg HK trak sit herrehold ud, men nu er holdet i overhængende fare for at ryge ud igen.

Det vil være ikke mindre end en katastrofe for dansk herrehåndbold, og kigger man på damesiden, er det kun København Håndbold der er hjemhørende på Sjælland i den kommende sæson. 1 hold ud af 26, det kan man da kalde en skævvridning af dimensioner.

Katastrofen har været undervejs igennem de senere år. Efter at Henrik Kronborg forlod netop Nordsjælland har de sjællandske hold på herresiden haft meget svært ved at holde på de største talenter, der kunne skabe grobund for noget udvikling i klubberne øst for Storebælt. Hovedparten af de største talenter har i ungdomsrækkerne længe søgt mod primært GOG på Fyn og i Jylland er der skudt masser af tilbud frem for de bedste af talenterne i U16 og U18. Alle de budgetstærke hold har længe været lokaliseret vest for Storebælt, og der er absolut intet der tyder på at den tendens bliver ændret de kommende sæsoner.

Begge sjællandske hold i denne sæson, har haft budgetter i den nederste halvdel af ligaen og de har bestemt heller ikke fået hjælp fra tv stationernes side til at promovere deres hold. Klubberne har ikke haft budgetter af en størrelse der kunne hente A landsholdsspillere, der åbenbart er blevet kravet for tv tid nu til dags. Den samlede tv tid for både TMS Ringsted og Nordsjælland har i denne sæson været et stort rundt 0 i minutter, og det gør på ingen måde arbejdet med at finde større sponsorer lettere. Den ensidige tv fokusering på den øverste halvdel af ligaen umuliggør arbejdet for de mindre klubber for bare at holde nogenlunde trit med de 5 store hold i ligaen. Det viser årets pointfordeling i grundspillet vist med alt tydelighed, men det er ikke noget klubberne selv kan gøre noget ved som tingene er nu.

flop nedturDen manglende fokusering på talent miljøer på Sjælland kommer nu til at koste dyrt på seniorsiden, og det kan blive en vanskelig og lang proces at få ligahold tilbage i ligaen de kommende år. Der skal penge til talentarbejdet og det har der ikke været samlet for alvor nogle steder, og spillerne har i mange tilfælde skiftet på kryds og tværs mellem de mange traditionsklubber, og konuitet har været en umulighed.

Man kan håbe at der bliver lavet nogle gode træningsmiljøer rundt i nogle af 1. divisionsklubberne på Sjælland de kommende år, og at der samtidigt dukker nogle pengemænd op der har tålmodighed til at vente med eksponeringen indtil klubberne er i top 8, for det er i dag den hårfine grænse for at tv stationerne ruller kablerne ud og er med til at eksponere sponsore og ikke mindst klubberne. En oprykning til ligaen på godt håndværk alene er ikke let idag, hvor en oprykning uden mange millioner ekstra i posen til voldsomme indkøb af etablerede spillere gør overgangen meget vanskelig. Der er selvfølgeligt mere hype om liga holdene men udgifterne stiger desværre også markant. Som forventet bundklub er det altså svært at overbevise sponsore om at det giver dem mange gange ekstra værdi at kunne se holdet i stillingen i BT om mandagen, for det er stort set den eksponering top 9 til 14 får i forhold til at være i 1. division, på de landsdækkende medier. Det bliver ikke en let opgave uden mange penge at genrejse håndbold på Sjælland, men forhåbentligt vil der blive gjort forsøg fremadrettet igen.

Nu er Nordsjælland ikke rykket ud endnu, og den totale og endegyldige katastrofe er ikke indtruffet endegyldigt, men Nordsjælland har ikke afgørelsen i egene hænder i morgen. Lemvig må ikke vinde over Odder, der forhåbentligt har fået sovet opryknings tømmermændende ud, og samtidigt skal Nordsjælland have point med fra Morten Børup Hallen mod Skanderborg, der har vundet de 3 hidtige indbyrdes opgør i denne sæson.

Det er unægteligt svære odds for sjællandsk håndbold, der kun er et nederlag fra den endegyldige katastrofe onsdag aften.

Website Security Test