Køb billetter

SKANDERBORG HÅNDBOLD

– hele kommunens FYRTÅRN!

«« »»

Kval – noget fanden har skabt

Webredaktør, udgivet d. 4. marts, 2014

Kvalifikationsspillet – noget fanden har skabt.

Om 11 dage starter kvalifikationsspillet, oprykningsspillet, op/ned spillet eller nedrykningsspillet. Kært barn har mange navne men de mange navne omhandler det samme, og Skanderborg Håndbold har om nogen erfaring med dette fænomen. Vi ved hvad det handler om og vi kender det fra begge sider.

Vi rykkede op i sæsonen 2010/2011 via kvalifikationsspillet, som formanden for divisionsforeningen Jens Christensen siger det retmæssigt hedder. Vi kom fra baghjul som nummer 4 i 1. division, og overhalede ligahold indenom og kom med på sidste mandat via sejr i ekstra kampene.

De seneste 2 sæsoner har vi deltaget i kvalifikationsspillet som ligahold, hvor vi begge sæsoner er havnet på 11. pladsen.

Det er sidste sæson at kvalifikationsspillet spilles i denne form. Allerede inden sæsonen blev turneringsformen ændret så nummer 9, 10 og 11 fra ligaen ikke længere skal spille om at forblive i ligaen, men den nye form træder dog først i kraft fra næste sæson.

Klubberne kommer med vidt forskellige indgange til kvalifikationsspillet.

Holdene fra 1. division kommer med masser af friske sejre og har spillet en sæson der har budt på langt flere sejre end nederlag.

Holdene på de sidste pladser fra ligaen har måske kæmpet hårdt for at undgå den enlige nedrykningsplads og har måske ligefrem kæmpet for at opnå kvalifikationsspillet. Og endeligt holdene lidt højere fra ligaen, der har kæmpet om slutspils pladserne og har haft dette som målsætning.

De sidste 2 sæsoner har vi prøvet kvalifikationsspillet hvor direkte nedrykning ikke var et tema den sidste del af sæsonen, og det har i særklasse været den sværeste situation.

Vi må endog forvente at dette års kvalifikationsspil bliver endnu mere udfordrende end sidste sæson. Vi var snublende tæt på at overhale selveste BSV i sidste spillerunde og selv om træner teamet gennem de seneste måneder konstant har holdt fokus på at der var 2 muligheder at slutte sæsonen af på, slutspil og kvalifikationsspil, så er det først nu sandheden går op for alle.

Hvad er det så vi kommer ind til om 11 dage ?

Lemvig logoVi skal møde Lemvig der har sadlet om og stiller med et ungt hold fyldt med talent, som glæder sig som sindssyge til at prøve kræfter med et kvalifikationsspil, som mange aldrig har prøvet før. Deres sæson er mere end godkendt allerede og har bare 6 pluskampe hvor de kan drømme om at lave overraskelsen.

Vi skal møde Odder Håndbold, som kommer som nummer 2 i 1. division og som prøvede kræfter med kvalifikationsspillet for 2 sæsoner siden, hvor de var meget langt fra at lykkedes. Nu får de chancen igen og de har haft dette som sæsonmål, og deres sæson starter vel nærmest først nu.

Nordsjælland maskotVi skal møde Nordsjælland, som kom i alvorlige problemer sidst på sæsonen, og som først klarede frisag i næstsidste spillerunde i en knald eller fald kamp mod TMS Ringsted. Nordsjælland rykkede ned i sidste sæson, men fik en gratis plads og stiller med et helt nyt og ungt hold, og har oven i købet fået markant forstærkning sent i sæsonen af den tidligere BSV og Kiel stjerne Milutin Dragićević. Man må også formode at Nordsjælland kommer til kvalifikationsspillet med en fornemmelse af at sæsonen hidtil er godkendt og at sæsonen nu skal gøres færdig med en kvalifikation.

Skanderborg kommer til kvalifikationsspillet med en anden tilgang lige nu. Spillerne var ufatteligt skuffede efter nederlaget i Sønderborg, og der er ingen tvivl om at spillere og trænere hellere ville have spillet mod nogle andre hold de kommende uger, end tilfældet er.

Scenariet bliver med statsgaranti som det plejer. Vi ved med 100 % sikkerhed hvad der venter af retorik de kommende 7-10 uger.

De 3 øvrige hold vil alle udråbe Skanderborg som favoritter og i alle 6 kampe vil det fremstå som om modstanderen har alt at vinde og intet at tabe mod os. Vi skal igen igennem historien om Fredericia der rykkede ud med en 9. plads og 19 point, og at vi i denne sæson har vi fået 27 point. Og det bliver det samme uge efter uge, 7 uger i træk. Janteloven vil stå mellem samtlige linjer på hjemmesider, Hbold og i kampprogrammerne på billetbordene.

Vi var jo selv en afgørende faktor i at netop Fredericia rykkede ud i sæsonen 2010/2011. De kom som nr. 9 fra ligaen og havde spillet en flot sæson og havde sågar lige slået rivalerne fra KIF Kolding i en af de sidste runder. Mange af os husker Fredericia spillernes ankomst til Morten Børup Hallen til den første kamp i kvalifikationsspillet. Anført af spillere som Rasmus Jensen og Casper U. Mortensen, kom spillerne i hallen med en attitude der bestemt ikke var til at tage fejl af. Det passede på ingen måde de røde fra arbejderbyen at skulle spille mod nr. 4 fra 1. division, og så i en cigaræske. På trods af den medbragte fanklub, der kunne overdøve enhver hal, lykkedes det ikke fanklubben at råbe nogen form for respekt ind i hovederne på de røde helte, og det kostede klubben ualmindeligt dyrt. Enden på den historien kender vi alle alt for godt, og det har hvert år siden været et samtaleemne foran starten på kvalifikationsspillet. Det bliver det med statsgaranti også i år, jeg har rent faktisk allerede læst historien i dag i Danmarks mandags sportsavis nummer 1, Horsens Folkeblad. Det var Odder træner Morten Secher der fortalte den, og det kommer han til igen, ligesom alle øvrige trænere.

Træner teamet i Skanderborg har med bravur kæmpet hele sæsonen for at finde de taktiske og mentale koder til at knække Danmarks bedste håndboldhold på banen, og vi har sågar slået 5 af de hold der nu skal spille slutspil. Men den største opgave står foran dem endnu, at gøre holdet klar mentalt og fysisk til de altafgørende 6 kampe om fortsat liga status. Alle tendenser til ”Fredericia” attituder skal fjernes og det skal de inden 11 dage.

Publikum, fans, sponsorer og medlemmer af Skanderborg Håndbold er også en del af dette. Der skal støttes op om holdet i samme omfang som tidligere på sæsonen. Det er en fælles opgave at gøre os alle klar til de sidste 6 altafgørende kampe. Vi ved hvordan det er – det er nerver, fight og uskønt håndboldspil hvor det hold der vil DET mest vinder til sidst. Intet andet. Glem alt om placeringer tidligere i sæsonen og favoritværdigheder, det er bare krig, krig og atter krig.

Det er aktuelt nummer 9 til nummer 18 i Danmark, der i 2 puljer afgør hvilke 5 hold der skal spille liga, og hvilke 3 hold der skal spille 1. division i næste sæson.

Erfaringerne har vi – vi ved at det er krigerne der vinder de 6 små borgerkrige der skal udspille sig de kommende uger. Heldigvis er lokalrivalerne fra Odder Håndbold med i puljen, og det kan forhåbentligt være medvirkende til at intensiteten i puljen er på højdepunktet fra start. Det bliver 2 af de helt store lokalbrag som altid er sjove – i hvert fald for det hold der vinder.

Så kære publikum, fans, ungdomsspillere, forældre, veteraner, hjælpere, sponsorer, spillere, trænere og andet godtfolk.

Det er NU sæsonen skal afgøres på banen – og alle har en aktie i at det lykkedes at få samlet de 8-10 point som er krævet. Det nytter ikke noget at sidde hjemme i sofaen hvis vi igen i næste sæson skal have liga håndbold i Skanderborg. Hjælp drengene på banen og vær med til at lade de 6 borgerkrige tippe til grøn fordel.

Det halve af jantelovens hjemlands indbyggere vil sidde og håbe og smæske sig i overraskelser – lad det ikke ske !

Website Security Test