Køb billetter

SKANDERBORG HÅNDBOLD

– hele kommunens FYRTÅRN!

«« »»

Hvilken retning peger talentpilen ?

Webredaktør, udgivet d. 27. december, 2012

Første halvdel af ungdomsturneringen er nu færdigspillet. Den evige kamp om de få liga pladser er udspillet, og de 12 bedste hold burde nu være fundet i de 2 ældste årgange på pige og drengesiden.

talent 3De 18 formodede bedste hold i hver årgang, er barberet ned til 6 hold i både Vest og Øst, og med få undtagelser er det nok også de bedste hold der nu kan kalde sig ligahold. Anderledes kan det ikke blive når puljerne i Jylland inden jul udelukkende laves ud fra en 2-3 år gammelt statistisk beregning, uden hensyntagen til hvordan holdene ser ud i dag. De hold der blev snydt i den gammeldags turneringsstruktur, må glæde sig over at have mødt mindst 2 gode hold inden jul, og så ellers prøve at finde motivation til endnu en runde 1. division efter nytår. Det er svært, men jeg kan kun understøtte diverse landstrænere råd om IKKE at skifte klub i julepausen for at spille liga efter nytår, det er usundt for det danske talentsystem. Bliv hvor i er og så må den få en ekstra skalle næste sæson.

Når jeg nu bruger lidt af juleferiens fritid på at gøre lidt tanker omkring talentudviklingen, så starter jeg jo med at lave en stor fejl. Når jeg om lidt sætter lighedstegn mellem kvaliteten af talentudviklingen og antal af liga hold, så er det ikke nødvendigvis den skinbarlige sandhed. Der kan sagtens foregå fin talentudvikling i klubber der ikke ramte igennem liga nåleøjet, men nu bruger jeg alligevel de statistiske muligheder, som denne udskillelse giver. Det handler også om klubbernes prioriteter omkring talentudviklingen, og den kan i hvert fald aflæses i mange eksempler i denne situation.

Der er 2 ting som ligger i baghovedet når jeg prøver at gøre en lille julestatus på talentudviklingen. For det første har der sædvanen tro, fremkommet mange pressemeddelelser omkring visioner og nye tider fra mange klubber. Truende konkurser har fået fremtidsplanerne frem af skufferne på klubkontoret flere steder, de er støvet af og revideret, men holder de nye visioner så vand? Den anden tanke går på min gamle kæphest, at talentudviklingen burde foregå i ligaklubberne under top 5 samt ikke mindst i 1. divisionsklubberne. Hvordan ser det det ud her i slutningen af 2012?

Min viden omkring talentarbejdet er størst på drengesiden, hvorfor jeg vil overlade til andre at kommentere mere indgående på pigesidens talent formbarometer.

Tendenser og udmeldinger på drenge talent siden

talent 2Den absolutte top på ungdomssiden foregår traditionelt på ret få klubber. Tradition spiller også ind når vi taler liga ungdomshold, og naturligvis også hvor klubbens førstehold på senior siden befinder sig. Kigger man på de klubber hvor liga holdene findes i Jylland, så er der ikke så meget nyt under solen, for de hold der HAR kvalificeret sig. Men der mangler nogen, der tilsyneladende ikke prioritere talentarbejdet så højt mere, eller gør det anderledes i dag i forhold til tidligere.

Set over de sidste 10 år, har en klub som HCM markeret sig meget stærkt på ungdomssiden. Sidste sæson var klubben tæt på konkurs og talentarbejdet skulle opprioriteres igen forlød det. Det er gået ned af bakke siden Jesper Houmark blev hentet til Århus Håndbold og det ligner ikke at det er talentarbejdet der skal bringe HCM tilbage til ligaen, som planen nu vist er i næste sæson. U16 drengene rykkede ud af 1. division og U18 holdet blev nr. 4 i 1. division.

Lemvig var også tæt på konkurs i denne sæson, og spillerne måtte gå ned i løn. Her blev ungdomsarbejdet også fremhævet som et kommende satsningsområde, men det lokale ungdomselite samarbejde Team Vestjylland p.t. er langt fra fortidens styrke. Her rykkede U16 drengene også ned i 2. division mens U18 holdet lige klarede skærene i 1. division.

For få uger siden meldte Viborg ud at de skærer herrehåndbolden ned til et udviklingshold. De før så omfattende spillerlister på Viborg College er ikke længere så lange og de er heller ikke at finde i ligaen i denne sæson på drengesiden, hvor begge hold dog findes i 1. division efter nytår. Det er jo lidt den omvendte verden, da de havde talenterne brugte de dem ikke, nu skal de bruge dem, men har ingen, eller i bedste fald ikke i nærheden af at have nok til et fortsat ligahold.

Senest har Sønderjyske meldt ud at talentarbejdet bliver en vigtig del af fremtiden. Der er netop samlet kræfter til et nyt spændende talentprojekt omkring Rene Hamann, hvilket også ligner en nødvendighed hvis der igen skal skabes store profiler i det sønderjyske. Der var slet ingen U18 hold derfra i 1. division før jul og U16 holdet fra Sønderborg blev nr. 5 i deres 1. division.

”Derfor ved vi også i SønderjyskE, at vi ikke kan læne os tilbage, men skal ud og støtte op, for talentmassen skal gerne vokse.”

Det er de rigtige ord som Morten Henriksen sætter på, men det ligner faktisk set udefra, at man netop har lænet sig tilbage på talentsiden de senere år. Godt at der kommer fokus på det område nær grænsen igen.

Mors-Thy håndbold har startet talentprojekt op, og ligner en klub der er på vej tilbage til fordums ungdoms styrke, men det blev ikke til liga status i denne sæson, om end deres U16 drenge ret beset burde have været med. De får min titel som ”Årets dårligste seedning” og var mildest talt uheldige, men sådan er systemet nu engang stadig i Jylland.

Skjern Håndbold opretter nyt akademi, hvilket bestemt er spændende. Efter at Ribe-Esbjerg også har fundet talent arbejdstøjet frem, har Skjern fået et mindre rekrutteringsområde og det er positivt at der reageres i det vestjyske, hvor Skjern næsten har været enerådende de seneste mange år.

Glædeligt er det også at Århus i år har hele 2 hold i U16 ligaen, omend det er fra 2 forskellige klubsamarbejder AGF/Viby og HEI/VRI. Danmarks næststørste by burde udvikle mange flere talenter fra øverste hylde og det burde ikke være unaturligt at der til tider var talentmasse nok til 2 ligahold i en by af Århus størrelse.

Nogle af de ovennævnte klubber kan som sagt godt have valgt at gøre tingene anderledes end tidligere. Jeg har kun set på ungdomsholdene og der kan måske være steder hvor U18 spillere anvendes på seniorhold i stedet for på U18 holdet etc.

Bemærkelsesværdigt er det på Øst siden, at liga holdene i år kun er på 8 klubbers hænder på drengesiden. Det er ikke nogen større hemmelighed at talentmassen er størst i Jylland for øjeblikket. Ud over Oure/GOG, der tiltrækker hovedparten af spillerne fra Sjælland, mangler der nogle initiativer på Sjælland på talentfronten. Det kan være at der nu er ved at ske en samling af talenterne på østsiden, for jeg kan ikke huske at det har været så få klubber om ligapladserne på den anden side af broen.

talent 1Min holdning har altid været, at det store talentarbejde burde foregå i liga klubberne uden for top 5 og ikke mindst i 1. divisionsklubberne. Hvordan ser det så ud i forhold til denne sæson?

Fra ligaen har alle liga klubberne i top 5, Kolding, BSV, Skjern, Aalborg og Tvis, et enkelt hold i drenge ligaerne, enten U16 eller U18.

Under top 5, ser det lidt anderledes ud. Århus og Skanderborg har som de eneste både U16 og U18 med i U-ligaerne, mens Ribe-Esbjerg og TMS Ringsted har et enkelt hold med.  Mors-Thy Håndbold, Sønderjyske, Viborg HK, Nordsjælland og Skive er derimod ikke repræsenteret, og det havde i min bog været bedre at de 5 hold havde hold med, i stedet for top 5 klubberne.

I klubberne i 1. division ser det anderledes tyndt ud. Kun GOG, Ajax og HIK har ungdoms elite i ligaerne på drengesiden, men alle 3 klubber har til gengæld begge årgange med. Hverken Team Sydhavsøerne, Lemvig, Odder, Vejle, HCM, Tønder, Otterup, Team Vesthimmerland, Holte, Stoholm eller HRH 74, har hold i top 12 på drengesiden, og det er ærgerligt for dansk håndbold på længere sigt.

På pigesiden ser det noget anderledes ud. Kun 14 af de 24 hold i pige U-ligaerne, har klubbens førstehold i enten liga eller 1. division. På drengesiden er tallet 19 ud af 24.

Til sammenligning har holdene fra dameligaen, FCM, Randers og FIF hver 2 ungdoms ligahold under sig. Viborg, Odense, Sønderjyske og Aalborg DH har begge et enkelt ungdoms ligahold i klubben mens Team Tvis Holstebro, Esbjerg, KIF Kolding, Skive og Slagelse ingen u-ligahold har i klubben. Jeg kan ikke huske tilbage på et år hvor der ikke var liga piger i Holstebro.

Fra 1. division dame rækken, har kun BK Ydun 2 u-ligahold, mens SK Århus og Ajax har et enkelt. Vendsyssel Håndbold har (vel) også et enkelt i skikkelse af Team Nord/Elling mens Silkeborg-Voel, Ringkøbing, Lyngby, Nykøbing F, Bjerringbro, Hadsten, Roskilde, Tarm, VSH 2002 og Fredericia,  alle har nul.

Status på den front er ihvertfald at der ikke er et billede af at talentudviklingen skal til at blomstre på 1. divisions niveau, nærmere tværtimod desværre. Der er nu fremsat tanker omkring “dobbelt statsborgerskab”, at spillere der ikke får nok spilletid i liga klubberne, kan få lov til også at optræde for 1. divisionsklubber for derigennem at få mere spilletid. Spørgsmålet er så bare om vi skal lave regler for spillere der på trods af rådgivning vælger en forkert klub, eller det er sundt at skulle vælge det rigtige sted. Debatten har ikke været stor på området siden landstræneren tog emnet op for måneder siden, underligt nok. Tyskerne har haft reglen i flere år, så det var nok en ide at høre hvad erfaringer de har gjort sig dernede. Jeg syntes man høre at tyskerne tilbeder vores talentudvikling, så spørgsmålet er om ideen nu også er så god som den umiddelbart lød som. Det kunne være en god ting hvis den debat kom i gang, med plusser og minusser. Men lad os nu lige få revideret karantæne reglerne først.

 

Website Security Test