Køb billetter

SKANDERBORG HÅNDBOLD

– hele kommunens FYRTÅRN!

»»

U18-verdensmestre og andre talenter til stævne i Skanderborg

Webredaktør, udgivet d. 12. september, 2012

Morten Børup Hallen i Skanderborg summede i weekenden af unge håndboldtalenter – heriblandt en lille håndfuld U18-verdensmestre.

Skanderborg Håndbold havde nemlig inviteret otte hold til et lille elitetræningsstævne over to dage for U16- og U18-piger.

U16-holdene: FC Midtjylland, Aalborg DH, HIK på Sjælland, Team Tvis Holstebro og Skanderborg.

U18-holdene: FC Midtjylland, som havde tre U18-verdensmestre med – målmand Louise Egestorp, højrefløj (og på klubholdet højreback) Sofie Olsen og venstreback Rikke Jensen.

Desuden deltog også Team Tvis Holstebros U18-piger i stævnet, og U18-holdet fra HØJ på Sjælland, som også medbragte en verdensmester i form af målmand Christina Elm. Skanderborgs eget U18-hold deltog naturligvis også.

”Ideen har været at lave et træningsstævne med færre kampe, men af høj kvalitet, og derfor inviterede vi hold, som vi vurderede kunne matche hinanden godt,” forklarer Henrik Lyngby, Skanderborg Håndbold.

Om stævnet gentages til næste år, vil tiden vise – de gode tilbagemeldinger fra deltagerne har i hvert fald givet arrangørerne blod på tanden.

 

Kampresultater:

U16

HIK-ADH: 22-20

TTH-SH: 16-20

HIK-FCM: 18-19

FCM-ADH: 25-18

TTH-HIK: 20-32

FCM-SH: 18-18

U18

FCM-TTH 30-15

TTH-SH: 18-30

FCM-HØJ: 23-18

HØJ-SH: 20-18

SH-Horsens 2.-3. division 27-18

Mulle og Sandra fik gode lærepenge

I løbet af stævnet tog vi en snak med trænerne om niveau, skader og forventninger til turneringen.

Blandt andet de to spritnye U16-trænere fra TTH, der selv er ligaspillere – Mulle og Sandra Toft fra Team Tvis Holstebro. Deres U16-piger måtte køre hjem med to nederlag, men for de to trænere var det gode lærepenge.

”Næsten alle vores er førsteårs U16-spillere, så det bliver et læreår for holdet. Vi er ikke i tvivl om, at vi har et godt hold, og det her er første gang, hvor vi er i modgang,” sagde de to TTH-trænere Mulle og Sandra Toft, da vi fangede dem efter en kamp.

Begge har været i TTH i seks år. Det er første gang, de træner et hold sammen, og de har allerede fået masser af erfaring.

”Vi skal ikke stille for store krav. F.eks. kan pigerne ikke håndtere 20 forskellige systemer, så vi skal blot have tre-fire varianter og så have styr på basis-tingene med for eksempel gode afleveringer. Men vi kan se, at de rykker sig,” siger de to, der er henholdsvis playmaker og målmand, og det ser de som en stor fordel.

”Tit bliver målmændene glemt – men fordi jeg som træner også er målmand, vil jeg naturligvis have ekstra fokus på vores målmænd Ida og Katja,” forklarede Sandra Toft.

Både hun og Mulle er fra Sjælland og med ansvaret som træner bliver der nu endnu mindre tid til at komme ”hjem” på besøg. Men det er de klar til.

”Vi er begge klubmennesker og kulturbærere i klubben, og vi kan jo selv huske, hvor fedt det var som ung, når nogen af de gode brugte tid på én”.

De træner sammen med Dennis Madsen, der tidligere trænede U18-pigerne i klubben. Han fandt stævnet optimalt, med deltagere fra toppen af håndboldungdommen og kun få kampe, så der tages hensyn til spillernes fysik.

”Vi var godt klar over, at vi er efter de andre. Vores spillere er førsteårs, og der er lang vej igen. Vi vil komme til at svinge meget – for eksempel tabte vi her i Skanderborg til HIK, som vi vandt stort over for en måned siden i HEI. Naturligvis skal pigerne hænge med skuffen, når de taber – men vi skal også huske, at de jo først skal toppe, når de bliver 20 år,” understregede han.

TTH-træner: ”Der er lang vej til toppen”

Også for TTH’s U18-piger bød weekenden på nederlag. ”Nu så vi sandheden”, som træner Rasmus Poulsen sagde efter kampen.

”Vi skulle bruge stævnet til at se os selv i forhold til de to bedste, Skanderborg og FCM. Pigerne troede naturligvis på mere, efter at de havde gjort det godt ved HEI-cuppen, så det var en skuffelse for dem, men nu så vi sandheden – der er lang vej til toppen. Vi har mistet spillere og nogle har tabt lidt i niveau, så der skal ske meget, hvis vi skal gøre os håb om at komme i ligaen efter jul. Men – vi har nu altid tabt træningskampe, fordi vi vælger de kampe, hvor vi kan få størst problemer – så ved vi, hvad der skal arbejdes med, og det er en god motivationsfaktor,” sagde træneren og henviste til sidste sæson, hvor holdet tabte stort til Skanderborg i en træningskamp, kom i ligaen og endte med at spille med om DM.

Det er tredje år, Rasmus Poulsen træner årgang 95-pigerne i Team Tvis Holstebro.

Højt niveau og udfordringer for Aalborg DH

For U16-pigerne fra ADH blev stævnet lidt kortere end forventet. Holdet tog hjem til Aalborg igen allerede lørdag aften.

”Vi er af sted med en lille trup, da flere centrale spillere er skadet, og i ugen op til stævnet fik vi mange nye skader, blandt andet skulderskader, skinnebensbetændelse, skader i lysken og knæ,” fortalte træner Pernille Kjær, der var glad for, at stævnet var på spillernes præmisser med kun 1 eller 2 kampe om dagen og højst 3 i alt.

Lørdag aften vurderede hun, at spillerne ikke skulle belastes med flere kampe.

”Vi spillede med mange, der ikke normalt ville få så meget spilletid, og selv om vi da er trætte af at tabe, så var det fint at få set, hvor det er, vi skal sætte ind,” tilføjede hun.

Hun og holdet satser nu på at få alle klar til turneringsstarten og de ser frem til.

”Der bliver mange svære, men også fede kampe. Vi er i pulje med TTH, Randers og FCM, så vi får nogen kampe med store udfordringer,” vurderede træneren, der ikke regner med, at holdet spiller sig i ligaen efter jul.

Målet for FCM er udvikling

Assistenttræneren på FCM’s U18-hold, fysioterapeut Rikke Thorsen, var også tilfreds med udbyttet af stævnet.

”Det er de første kampe, vi har, hvor alle kunne være med (på grund af VM og skader), så det var godt at se alle i kamp. Og vi fik set ting, som vi skal arbejde med,” sagde hun.

Holdet vandt over TTH, som det også er i pulje med i den kommende turnering, og over HØJ, som det ikke har mødt før.

”Vi vil jo gerne i ligaen, men vi har et nyt hold med mange nye spillere, så vi er nødt til at være ydmyge i starten, der er mange gode hold. Og det primære mål er jo at udvikle spillerne til at blive gode seniorspillere,” understregede Rikke Thorsen.

FCM’s U16-pigetræner Ole Jensen kunne drage hjem med to sejre og en enkelt uafgjort.

”Det var gode, tætte kampe, og selv om vi kom med en smal trup, har vi fået meget ud af det, så jeg er godt tilfreds.”

Holdet manglede flere spillere, som sad ude med lidt overbelastninger, hvilket betød, at der blev spillet med tre stregspillere på banen i perioder.

Modstanden findes i Jylland

Trods den lange tur fra Sjælland var både HIK og HØJ godt tilfredse med stævnet, hvor de fik tjekket form og niveau op til turneringsstart om få uger.

”Problemet er at finde nok modstand på Sjælland, og her i Jylland er der jo flere hold, der kan spille med i toppen. Så vi kommer gerne til Skanderborg igen,” sagde Brian Stokholm, der er ny træner for HIK’s U16-piger. Han har tidligere i 15 år trænet 1. divisionsdamer og 2. divisionsherrer i Øresund.

Da hans U16-piger skulle spille kval-kampe til 1. division, fik de en +målscore på hele 102 – og vandt for eksempel en kamp 61-16.

”Det er en fin årgang, vi har, som vi tænker ind i et langsigtet projekt, hvor målet er selv at udvikle spillere til vores damehold,” fortalte han.

Lige nu spiller HIK’s damer i 3. division, og håbet er, at de bliver i 3. division næste år og så forhåbentligt rykker op året efter, så de nuværende U16-piger har noget at stræbe efter i deres egen klub.

”Vi vil gerne have, at de bliver i klubben i stedet for at rykke til FIF eller Ydun. Og da vi har mange dygtige spillere, håber vi på, at det lykkes,” understregede han og fremhævede især den unge spiller med nummer 40 – Helene Elver – som er 2. års U14, men spiller på U16-holdet.

”Hun er helt outstanding dygtig – hende kan du godt sætte kryds ved!”

Derudover består holdet af flere U17-landsholdsspillere bl.a. Celine Kristensen, højreback, Stine Holm, højrefløj og Nicole Andersen, venstreback, foruden Mathilde Rasmussen, streg, som er med i landsholdsbruttotruppen.

Holdet deltog også i HEI Elitecup, hvor det med Brian Stokholms ord blev blæst ud af banen af TTH – som de denne weekend i Skanderborg dog vandt stort over.

”Ja, der er allerede sket meget på den måned. Især på det mentale plan. Vi har en sportscoach tilknyttet, som hjælper pigerne med at fokusere og giver dem nogle gode redskaber.”

HØJ var amputeret

Stokholms sjællandske trænerkollega, Karsten Brandt fra HØJ, var også glad for turen til Jylland. U18-holdet var lørdag i Grenå til stævne og spillede så to kampe i Skanderborg søndag.

”Det er rart, med noget andet modstand, end vi ofte møder. Her vidste vi, at vi ville blive presset, og det er vigtigt for os. Derfor er vi villige til at tage herover. Vi havde et lidt amputeret hold med, idet vi har 7 A-spillere skadet, og Nadia Offendahl (U18-verdensmester) spillede med vores 2. divisionshold. Men det gav plads til andre, som også skal udvikles, og vi fik set, hvilke mangler og kvaliteter vi har,” sagde han efter kampen mod Skanderborg, som HØJ vandt, efter at have været bagud med fem mål ved pausen.

Gode forsvar i Skanderborg

Skanderborgs egne hold og trænere fik ligeledes meget ud af kampene.

For U16-holdets vedkommende vandt det stort over TTH og spillede uafgjort mod FCM i en hård og tæt kamp.

”Vi havde kun fire bagspillere med pga. lidt småskader i truppen. Kampen mod TTH var fin, vi faldt dog i tempo, men fik det skruet op igen. Derudover har jeg stor ros til 6-0-forsvaret og skytterne. Men vi skal arbejde med at blive skarpere i vores 1. og 2. -kontraer,” fortalte skanderborgtræner Peter Fynsk, der også var godt tilfreds med pigernes indsats mod FCM.

”FCM er et hold, som mange regner med, er med, når DM afgøres i april, så derfor er det stærkt, at vi spiller 18-18 med dem. FCM har en ekstrem høj fysik, og vi hang efter hele tiden.”

Samlet U16-målscore for Skanderborg: Othilia Christensen 18, Amalie “Nips” Grøn 6, Suzanne Bækhøj 4, Mathilde Bøgh 3, Annika Jakobsen 3, Marianne Dige 3, Amalie 2, Brixen 2, Celine Holst 2, Thea Riis 1.

Skal arbejde med form og roller

Skanderborgs U18-piger spillede om lørdagen træningskamp mod Horsens’ 2.-3. divisionsdamer og vandt 27-18.

”Det var en rigtig god kamp, og det ser fornuftigt ud, så jeg er bestemt tilfreds,” sagde træner Bo Rudgaard.

”Vi har en god base i 6-0-forsvaret, som giver os nogle lette kontraer. Dog brænder vi for meget i første halvleg. Det får vi rettet op på, men får så lidt problemer med Horsens’ 5-1-forsvar. Men alle byder godt ind i kampen – vi har en god bredde.”

Søndag gjaldt det HØJ, hvor tilskuerne kunne opleve to vidt forskellige halvlege, hvor Skanderborg førte 11-6 ved pausen.

”Første halvleg var flot, med godt forsvar, og Freja Bossen i målet stod en superkamp i 60 minutter. Men afslutningerne var uskarpe. Og anden halvleg var blottet for energi. Enten er pigerne i for dårlig form til at kunne spille tre kampe på en weekend, eller også handler det om roller, hvem der træder i karakter, når der er pres på, og tingene ikke lykkes. Det skal vi arbejde videre med,” understregede Bo Rudgaard.

Også i Skanderborg døjes med knæ- og skulderskader hos 4-5 spillere.

Website Security Test